Gambar di hari pernikahan ku

Gambar di hari pernikahan ku

Tuesday 13 November 2012

Singgang Daging Resepi Mak Mentua Eden...

Weekend lepas, mak dan abah dah sampai dari Mekah...Alhamdulillah sihat kedua-duanya..
Cuma bahu mak patah so sekarang nie dia kena berehat la tak leh lagi nak buat kerja rumah...

Jadinya kena la jadi chef import kejap...husband cadangkan buat singgang daging...singgah pasar tani di tasek gelugor beli daging 1/2 kilo dengan tulang 1 kilo...

Resepi Singgang Daging ( dicoretkan disini untuk peringatan untuk diri sendiri dan untuk dikongsi bersama)

Bahan-Bahan

1. Tulang lembu 1 kg
2. Lengkuas diketuk
3. Halia diketuk 3inci
4. Bawang Besar 2 ulas - diketuk
5. Asam Keping 4 keping
6. Ketumbar ditumbuk
7. 4 bijik cili kering ditumbuk
7. Budu 2 camca ( untuk penyedap tak letak pun tak pe)
8. Garam secukup rasa
9. Gula ( untuk penyedap tak letak pun tak pe)

Cara-cara memasak

1. Rebus tulang sehingga daging empuk dan goyang2 (petua letak kan biji kurma masa merebus)
2. Masukkan lengkuas, halia, bawang besar, asam keping, ketumbar, cili kering dan budu sehingga bawang agak lembut.
3. Masukkan garam dan gula. Adjust rasa sehingga ikut selera masing-masing.
4. Siap sedia untuk dihidang.




Gambar tak sempat nak ambil...ihsan daripada pakcik google..

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment